Етикетиране на гумите в ЕС

Етикетирането на гумите в ЕС е регламентирано от наредба, която влезе в сила през 2012 година и бе обновена през май 2021 година. Тази наредба има за цел да предостави на потребителите ясна и прозрачна информация относно характеристиките на гумите, като им помага да направят информиран избор.

Основни промени в новия етикет на гумите

Новият етикет на гумите в ЕС включва няколко важни промени спрямо стария. Етикетът е станал по-информативен и включва нови елементи като QR код, идентификатор на типа гума, икона за гума за сняг и икона за гума за лед. Тези нови елементи помагат на потребителите да получат допълнителна информация и да направят по-добър избор на гуми, съобразен с техните нужди и климатичните условия.

Елементи на новия етикет за гуми на ЕС

  1. QR код: Този код позволява на потребителите да сканират етикета и да получат допълнителна информация за гумата директно от европейската база данни.
  2. Идентификатор на типа гума: Този уникален идентификатор позволява лесно разпознаване и проверка на специфичния модел гума.
  3. Икона за гума за сняг: Тази икона показва дали гумата е подходяща за зимни условия и отговаря на стандарта за сцепление на сняг.
  4. Икона за гума за лед: Тази икона информира дали гумата е подходяща за използване при заледени условия, осигурявайки допълнително сцепление върху лед.

Категория на сцепление

Категорията на сцепление на гумата върху мокра настилка е важен показател за безопасността. Тя се класифицира от „A“ до „E“, където „A“ означава най-добро сцепление, а „E“ – най-лошо.

Икономия на гориво

Икономията на гориво е друг важен фактор, който се оценява на етикета. Гумите се класифицират от „A“ до „E“, където „A“ означава най-висока ефективност и най-нисък разход на гориво, а „E“ – най-ниска ефективност.

Категория на шум

Шумовите емисии на гумата са обозначени с три класа, представени с икона на звукови вълни и стойност в децибели (dB). Три черни вълни означават най-високо ниво на шум, докато една черна вълна показва най-ниско ниво на шум.

Тези промени и допълнителни елементи на новия етикет за гуми в ЕС имат за цел да подобрят информираността на потребителите и да насърчат избора на по-безопасни, по-ефективни и по-тихи гуми.

Разгледайте нашите гуми

ЖИЖО 82“ напълно подкрепяме новите промени в Регламента за етикетиране на гуми и предоставяме на нашите клиенти по-подробна информация за характеристиките на гумите при покупка. Вярваме, че нашата мисия е да популяризираме гуми с най-висока безопасност, които пестят гориво и защитават околната среда. Нашите експерти с удоволствие ще Ви консултират и ще Ви помогнат да изберете най-подходящите гуми за Вашия автомобил и нужди!

Вашите гуми са
нашата мисия!