0 продукта - 0,00 лв.
Нямате продукти в количката.

Технология Run Flat

Tехнологията Run Flat (в превод “движение със спукана гума”) означава, че автомобилът може да продължи движение дори и след спукване на гума. В ситуация, когато тя е напълно спаднала, може да продължите да шофирате при максимална скорост от 80 км/ч. В основата на тази технология е подсилената странична стена на гумата, която поддържа теглото на автомобила при загуба на налягане. Термоустойчивата смес, от която е направена гумата може да понесе покачване на вътрешната температура.

Какво се случва, когато гумата се спука?

При спукването на обикновена гума, страниците и поддават и и задвижващите сили спомагат за отлепянето на гумата от джантата. Това води до бързо прегряване и внезапна загуба на контрол. Гумите Run Flat имат специални вложки, които усилват страниците, в случай на загуба на налягане в гумата. Тези вложки се огъват толкова, че могат да поемат и разпределят силите на натиск, предизвикани от тежестта на автомобила, дори и когато в гумата не е останал въздух.

Смяна на гуми и други услуги от Автоцентър Жижо
Купи гуми онлайн на страхотни цени

Максимална скорост и разстояние при ниско налягане в гумата

Максималните скорост и разстояние, при които могат да бъдат използвани гумите Run Flat, са описани в ръководството на всеки автомобил и зависят от различни условия като тегло, структурен дизайн на автомобила и условия на шофиране. Задължително е да не се надвишава максималната скорост (80 км/ч при повечето автомобили), като се препоръчва със спуканата гума да се изминава възможно по-кратко разстояние. При някои автомобили потенциалът на гумите Run Flat може да се окаже по-голям от заложените максимални скорост и разстояние. Завишените характеристики обаче са приложими само при определени автомобили и при условие че системата TPMS работи.

Поддръжка на гумите Run flat

Както и при всяка друга гума, налягането трябва да се проверява и при необходимост да се регулира в съответствие с инструкциите в ръководството на автомобила. Преценката на повредите, монтажът/демонтажът и ремонтът на гумите или тяхната замяна трябва да се извършват от дилъра на гумите или на автомобила.

Runflat гумите са по-тежки от другите. Дали тяхната употреба влияе на разхода на гориво?

Въпреки, че Runflat гумите са по-тежки, отколкото нормалните гуми, при тяхната употреба не е необходимо да носите резервна гума, което се отразява на общото тегло на превозното средство, така че въздействието върху поведението на превозното средство или на разхода на гориво е много ниско. Поддържането на подходящото налягане в гумите е единственото най-важно условие, което собственикът на автомобила трябва да спазва, за да обезпечи по-дълъг живот на гумата и максималния ресурс на протектора й. Проверката на налягането трябва да става при студена гума. Препоръчваното работно налягане на гумите Run Flat е дадено в ръководството на автомобила.

Лятна гума KUMHO 245/40R18 93Y KU31 XPR-RUNFLAT